BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Koleksi Menu Qaseh

OREO CHEESECAKE - RESEPI II
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)

Bahan Dasar:- ( loyang bulat 8 inci)
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*guna 300 gm)
  • 50gm mentega cair (*guna 75 gm)
Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim (* guna 500 gm Philladelphia Cheese)
  • 130 gm gula kaster (* letak 110 gm je)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 3 biji telur (* letak 2 biji telor je)
  • 200ml whipping krim (* letak 150 ml)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*letak 20 keping)
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-

  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.



    PUDING KARAMEL
    Sumber : Ma DiHaa Fotopages

    (untuk saiz loyang 10")
    Bahan2 Untuk Karamel
    ¾ cawan gula pasir
    10 sudu besar air panas

    Bahan2 Untuk Puding
    10 biji telur (ku guna saiz "AA")
    1 tin susu cair
    ¾ cawan gula
    1 sudu besar esen vanila
    1 sudu besar rata tepung jagung
    1 sudu besar rata tepung kastard
    (bancuh tepung jagung & tepung kastad ni dengan sikit susu segar kat bwh ni)
    150 ml susu segar

    Cara2 menyediakannya
    1. Masukkan bahagian gula utk karamel tadi ke dalam loyang, ratakan. Panaskan di atas dapur dengan api yg paling kecil. Bila gula mulai menguning, alih2kan kedudukan loyang agar gula hangus sama rata. Bila semua gula sudah nampak warna coklat muda... masukkan air panas perlahan2. (hati2 masa ni takut terkena percikan air gula panas). Kacau2 dengan sudu hingga gula karamel larut bersama2 air. Tutupkan api dan ketepikan.
    2. Sediakan bancuhan pudingnya pula. Panaskan susu cair dengan gula bahagian puding tadi hingga gula larut. Tutupkan api. Sementara itu panaskan periuk kukus anda dengan air yg mencukupi.
    3. Pecahkan telur satu persatu dlm mangkuk. (lebih elok pecahkan dlm bekas kecil sebiji2 kemudian baru masukkan dlm mangkuk besar sebab takut ada terkena telur yg busuk). Gunakan whisker kacau2 telur hingga rata.
    4. Masukkan esen vanila & juga susu yg dimasak bersama gula tadi dan kacau lagi hingga sebati.
    5. Masukkan bancuhan tepung jagung & tepung kastard serta lebihan susu segar & kacau lagi.
    6. Tapiskan bancuhan telur ke dalam loyang yang berisi gula karamel tadi. Then kukuslah sehingga puding cukup masak. Cara menguji puding dah masak ke belum.. goyang2kan sikit loyang tu kalau bancuhan still bergoyang sambung lagi mengukus sehingga semua bahagian mengeras.
    7. Sejukkan terlebih dulu sebelum di terbalikkan ke dalam pinggan hidangan yg sesuai.
    p/s: boleh juga dihidangkan dengan buah2an koktel ataupun buah laici dalam tin
  8.  
KEK KAREMAL

Bahan A
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
*tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan,
 biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)


Bahan B (Bahagian Atas)
1/2 tin susu cair F&N(boleh tambah kalau nak karamel tebal sikit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur(kalau tambah susu cair kena tambah juga kuning telur)


Bahan C (Lapisan Kek)
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk


Bahan D (Merinque)
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar


Cara membuatnya:
1. Kacau semua bahan (B) perlahan2...jgn bagi berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. Masukkan bahan (B) tadi dlm loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C)
4. Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang dan bila kita angkat dia tak jatuh
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dengan senduk hingga sebati
6. Bahagikan kpd beberapa bahagian dan tak warna dan paste kalau nak
7. Masukkan ke dalam loyang yang tadi
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila masak angkat dan rest 10 minit baru t'balik kan kek yg dibakar tadi
10.Masukkan dlm peti sejukkan lebig kurang 1jam.Sedia utk dimakan